Økse

Fra SPJDRpedia
Almindelige og dobbeltæggede økser.

En skarp og godt vedligeholdt økse er et uundværligt redskab, når der skal hugges brænde og spidses raftepløkke.

Brug og sikkerhed

  • En økse skal være i god stand. Æggen skal være stærk, og hovedet skal sidde fast på skaftet.
  • Når du går med øksen er det sikrest hvis du holder i hovedet mens skaftet støttes lodret af din arm.
  • Når man hugger er det vigtigt, at der ikke er andre personer for tæt på. Hug f.eks. i en indhegnet huggeplads, hvor brændet også står på en plan og fast huggeblok. Saml ikke brænde på en huggeplads, imens en anden hugger brænde.
  • Stil brændet på højkant på huggeblokken, stå med spredte ben, sigt mod brændets kærv, hæv øksen og hug. Hvis brændet ikke kløves i første omgang, så gør øksehovedet fri af brændet, og gentag proceduren. Det er normalt en dårlig idé at lade brændet sidde fast på øksehovedet og så hugge igen.
  • Sørg i øvrigt for at have godt stærkt fodtøj på, så du ikke hugger dig selv i foden eller mister balancen, mens du hugger brænde.

Vedligehold

Pas på øksen. Lad den ikke flyde. Sørg for at den er i tørvejr i en patruljekasse eller under et oversejl. Er man på en hel uges lejr, kan man eventuelt lave et overdækket brændeskju, hvor der også er plads til at hænge økser og spader.

Brug heller ikke øksen til at hugge andet end brænde. Hugger du øksen i jorden bliver den meget hurtig sløv og dårlig at hugge brænde med.

Når øksen bliver våd kan æggen ruste, men det værste er at øksehovedet kan blive løst. Det sker fordi træet i økseskaftet trækker sig sammen og udvider sig når det er vådt og når det tørrer igen.

Slibning

Er der revner eller store hakker i økseæggen bør de først udbedres med en god metalfil.

Fugt slibestenen med vand eller et andet smøremiddel. Øksen slibes ved at stryge begge sider af økseæggen mod en slibesten i en fast vinkel på 20° - 25° indtil øksen er skarp. En flækøkse behøves ikke være særlig skarp.

Opbevaring

Når man ikke er på lejr skal økser normalt opbevares tørt. Man kan eventuelt stille økserne med hovedet i træolie, så økseskaftet ikke tørrer ud, og gør øksehovedet løst.

Øksetyper

Flækøkse

En flækøkse er designet, som navnet også antyder, til at få træet til flække. Dette skyldes øksehovedets form, der er spidst i den ene ende og hurtigt bliver tykkere, for derved at få træet til at flække nemt. Flækøkser er generelt også tunge i forhold til andre øksetyper.

Håndøkse

En håndøkse kan typisk bruges med en hånd, i det den både er lille og let at håndtere. Øksen er specielt god til havearbejde og frilutsture uden andet end personlig oppakning. Desuden kan håndøksen nemt håndteres af børn.

Skovøkse

En skovøkse ligner på mange måder en krydsning mellem en flækøkse og en håndøkse, i det øksehovedet mest minder om håndøksens, mens skaftet mest minder om flækøksen. Skovøksen er ideel til at fælde træer med, men den fungere også glimrende til brænde.

Kasteøkse

En kasteøkse er en økse specielt designet til at kaste med. De fleste kasteøkser har to blade, hvorimod de overnævnte økser kun har en. Dobbeltbladet gør det nemmere at få øksen til at sidde fast i træblokken og gør desuden rotationen mere ideel.