Lær at finde tørt brænde

Fra SPJDRpedia
Skift til: Navigation, Søgning

Når du skal finde brænde til dit bål er det vigtigt det er tørt. Frisk og vådt brænde er svært at få ild i, giver dårlig varme og oser frygteligt.

Inden du lægger brændet på bålet, kan det være svært at se hvilke brændestykker der er ordentligt tørre, så her er tre tips, der kan hjælpe dig:

1. Slå brændet mod hinanden. Tørt brænde er porøst, fordi vandet er trukket ud og er fordampet. Derfor laver det en høj, klar lyd. Vådt brænde giver derimod en dyb, dump lyd. Denne metode kan godt være lidt usikker fordi, det kun er det yderste af brændet du afprøver, og træet stadig kan være vådt inderst inde.

2. Pust luft gennem træet. Når brænde tørrer efterlader det en masse hulrum mellem træfibrene. Det gør at man kan puste luft igennem træet på tværs af årene (altså fra bunden af brændestykket og ud af toppen). Det kan være svært at mærke luften, så smør lidt sæbe på toppen af stykket, så skal der komme bobler, når du puster.

3. Kig på brændet. Det tager tid for brændet at tørre. Og når det tørrer opstår der revner i træet, barken løsnes, duften fra saften i træet forsvinder og år-ringene træder tydeligere frem. Du skal dog undgå træ der er råddent eller har hvide mugpletter. Det tyder nemlig på at træet har ligget for vådt.

Når du har fundet noget tørt brænde, kan du vurdere dets [[brændeværdi]. Jo tungere brændet er, jo længere tid og jo mere varme vil det give.

Læs mere

Personlige værktøjer
Navnerum

Varianter
Handlinger
Navigation
Værktøjer