Nudging

Fra SPJDRpedia

Nudging er et forsøg på en adfærdsændring gennem en ændring i omgivelserne, og adskiller sig fra en traditionel tilgang til adfærdsændringer, som bygger på en tillid til information og intention.

Nudging bygger på, at et menneske 90% af tiden tager beslutninger med sit irrationelle system, som er hurtigt, automatisk, ukontrolleret, ubevidst og intuitivt.

Et kendt eksempel på et nudge, er et billede af en flue i pissoiret for at få mænd til at ramme bedre.

Social proof

Social proof er betegnelsen for, at mennesker fra naturens side følger flokken og gør som andre. Når mennesker er usikre på, hvilken de beslutning de skal tage, bruger de stikord fra de sociale omgivelser som hjælp.

Det er dette, der udnyttes, når TV-serier bruger dåselatter. Hvis der er latter på de sjove tidspunkter, vil TV-showet blive opfattet sjovere.

Social proof bruges også på mange hoteller, hvor gæsten kan vælge at smide sit håndklæde på gulvet for at få det vasket. Hvis hotellet har sat et skilt op, hvor der står hvor mange andre gæster der genanvender sit håndklæde (og hvis det er flertallet) er det mere sandsynligt at gæsten også selv vil vælge at genanvende sit håndklæde.

Det er muligt at social proof kan bruges i en spejderhytte, hvor man kan fremhæve, hvor mange der sorterer skaldet korrekt, kvejler rebet op eller noget tredje.

Ego depletion

En krævende opgave, som kræver selvkontrol, kan have en hindrende effekt på en efterfølgende opgave, der kræver selvkontrol, selv om opgaverne tilsyneladende er uafhængige. Det skyldes, at vores selvkontrol er som en muskel, der - ligesom alle andre muskler - kan blive træt. Det er derfor at det bliver gjort nemt at udføre den ønskede adfærdsændring.

Hvis du vil lave et nudge, så tænk på hvad der forhindrer modtageren i udføre den ønskede adfærdsændring, og overvej hvordan du kan fjerner denne forhindring. Hvis I gerne vil have flere til at huske spejdertørklædet til jeres aktiviteter, så sørg for at spejderne har mulighed for at opbevare deres tørklæde i spejderhytten mellem aktiviteterne.

Tabsaversion

Tabsaversion dækker over, at mennesker hellere vil arbejde mere for at undgå at tabe noget end for at vinde noget. Hvis spejderen får noget i starten af spejdermøde, som de skal arbejde for at beholde, vil de arbejde hårdere, end hvis de bliver tilbudt det som en gevinst, de kan få i slutningen af mødet.