Stormkøkken

Fra SPJDRpedia
(Omdirigeret fra Trangia)
En trangia i brug

Et stormkøkken er et kompakt og let-transportabelt kogegrej. Stormkøkner kan let tages med i rygsækken, og brændsel som sprit eller gas er også let at bære.

Et af de mest benyttede typer stormkøkken i spejdersammenhæng er Trangia, men der findes mange andre producenter og udgaver, f.eks. Primus og Jetboil.

Brændstoftyper

Normalt bruger man sprit eller gas som brændstof i stormkøkkenet.

Sprit er til at finde de fleste steder, uanset hvor du er og det er væsenligt billigere end gas. Sprit kan desuden blandes op med vand for at gøre forbrændingen renere, og på den måde mindske mængden af sod, der sætter sig på dit kogegrej.

Gas er et sikrere alternativ, da det er let at styre brændstoftilførslen, og afbryde hvis noget går galt. De mest almindelige gasblandinger til stormkøkkener brænder desuden helt rent, hvilket gør at de ikke soder, som det er tilfældet med sprit.

Sammenligning af brændstof

Der findes flere tests på nettet, der sammenligner forskellige brændstoftyper. En af de mere omfattende kan findes her: aye.dk/multifuel/.

Multifuel-brænder

En multifuel-brænder er et populært alternativ til de mere almindelige stormkøkner. Fordelen er, at de kan forbrænde mange forskellige brændstoftyper, såsom gas, diesel, petroleum og benzin. Multifuel-brændere består normalt af en fod med selve brænderen og et stativ, som man kan placere sine gryder ovenpå.

Brænderne er mere komplicerede at benytte, men kan til gengæld brænde væsker med højere brændværdi end sprit, og derved varme bedre.

Sikkerhed

For at kunne bruge dit stormkøkken sikkert, er det vigtigt at overholde en række sikkerhedsregler.

Underlag

Sørg for at dit stormkøkken eller multifuel-brænder står solidt, der hvor du har placeret det.

Sprit

Når du hælder brændstof på, så sørg for at der ikke kommer sprit andre steder end i brænderen. Hvis brænderen løber tør for sprit, inden du er færdig med at benytte den, er det yderst vigtigt at du ikke hælder mere sprit i brænderen før den er kold. Hvis du forsøger at hælde sprit i brænderen, mens den stadig er varm, er der risiko for at den selvantænder. Hvis der så går ild i spritflasken, kan du og andre omkring dig komme slemt til skade. Sørg for at sætte et tæt låg på brænderen eller tøm resterende sprit fra den, når den ikke skal bruges længere.

Gas

Sørg for at gasbeholderen sat rigtigt på brænderen, så der ikke kommer gas ud andre steder end, hvor det er tiltænkt. Når du åbner for gassen, er det vigtigt du er klar til at antænde gassen med det samme. Gas er tungere end luft. Derfor bliver gassen hængende i luften omkring dig, og kan derfor antænde som en ildkugle, hvis der er blevet lukket for meget gas ud. Hvis man er uerfaren, kan man med fordel være to personer om det, så den ene åbner for gassen, og den anden antænder. Hvis du ikke får antændt gassen med det samme, er det bedste at vente et øjeblik, så det gas, der er kommet ud, kan nå at drive væk.

Hvis du laver mad ved lav varme, og derfor har skruet helt ned for gas-tilførslen, er det vigtigt, at være opmærksom på at flammen nemt kan gå ud. Hvis det sker, lukker brændere stadig gas ud, og så er det vigtigt (som nævnt ovenfor) at slukke helt for gassen og vente et øjeblik, inden man tænder for brænderen igen.

Opbevaring

Sørg for at opbevare dit brændstof sikkert, når det ikke er i brug og lad ikke mindreårige lege med det.

Henvisninger